współczynnik prostej
pimo: Określ jaki kąt (prosty, rozwarty. ostry czy równy 00) tworzy z osią prosta x o równaniu.
Wiem, że a=tgα
i mam przykład: 0,25x−8=0
czyli tgα=0,25 nie ma chyba takiego tg ? i co wtedy 900 ? nie pojmuję
19 lis 12:40
J:
prosta przechodzi przez I i III ćwiartkę, więc tworzy z doatnią częścią osi OX kąt ostry
19 lis 12:44
J:
i przy okazji ... tg osiaga wartości w przedziale (−∞,+∞) , czyli każdą
19 lis 12:51
pimo: a w odpowiedzi jest prosty kąt − nie wiem więc jak to obliczyli ?
19 lis 13:23
J:
.. .zgadza się : 0,25x − 8 = 0 ⇔ x = 32 (prosta prostopadła do osi OX)
...myslałem,że masz funkcję: y = 0,25x − 8
19 lis 13:49