Dla jakich wartosci parametru m równanie
Darek:
Mam pytanie czy może mi ktoś to sprawdzić?
Zadanie nastepujace:
Dla jakich wartosci parametru m równanie:
a)(2−m)x
2 + (3−m)x +1 = 0 ma dwa rózne pierwiastki ujemne
b)mx
2 +(2m+1)x+m−1=0 ma dwa rózne pierwiastki dodatnie?
a) Zał; Δ>0; x1+x2<0; x1*x2>0
Δ=m
2−2m+1
Δ
1=0
wiec m1≠1 (wywnioskowałem ze dla takiego m, Δ nie spełni załozeń
i
−b/a<0
m=3; m=2 ramiona do dołu wieć m∊(−
∞,2)∪(1,2)
i c/a>0
m<2 wiec m∊(2,+
∞)
Czesc wspólna:
m∊(−
∞,1) ∪ (1,2)
Czy sposób rozumowania jest dobry bo odpowiedź niby zgadza się z odpowiedziami..
i b)Zał: Δ>0; x1+x2>0; x1*x2>0
tu mi z pierwszej Δ=0 i dalej nie wiem co zrobić
−b/a>0
wiec ramiona do dołu m∊(−1/2 , 0)
c/a>0
wiec ramiona do góry: m∊(−
∞, 0) ∪ (1,+
∞)
i za bardzo nie wiem
19 lis 11:41
J:
a) zawsze w tego typu zadaniach dokładaj założenie: a ≠ 0 ( tutaj: 2 − m ≠ 0 ),
aby to równanie było równaniem kwadratowym
19 lis 11:45
J:
b) "tu mi z pierwszej Δ=0" .. .co to ma znaczyć ?
19 lis 11:48
Darek: b)Δ=4m2+4m+1 − 4(m2−m)=1
źle przepisałem czyli wniosek by był ze kazdy m spełni zał Δ>0?
19 lis 11:50
Darek: poprawka .. nie zauwzyłem −
19 lis 11:51
Darek: czyli chyba m≠1/8 tak?
19 lis 11:52
Darek: m≠−1/8*
czemu tu nie mozna edytować komentarzy?
19 lis 11:53
J:
b) Δ = (2m+1)2 − 4m(m−1) = 8m + 1
19 lis 11:57
Darek: Dokładnie taka mi wyszła czyli jaki z tego wniosek?
19 lis 11:59
19 lis 11:59
Darek: m>−1/8?
19 lis 11:59
Darek: czyli cz wspolna : m ∊(−1/8, 0) ?
19 lis 12:00
Darek: Dzieki

a jeszcze pytanie jezeli delta wyszła by własnie to 1>0 to wniosek jest taki ze kazdy m rózny
od zera spełnia ten warunek tak?
19 lis 12:01
J:
wtedy m ∊ R, ale musisz wykluczyć: m = 1 ( o czym pisałem wyżej )
19 lis 12:03
J:
..tak jak napisałeś
19 lis 12:04