dane jest wyrażenie wymierne w(x) = U{x^3 3x^2 - 4x - 12}{( x^2 x-6 )(x^2
help me: | | x3 + 3x2 − 4x − 12 | |
dane jest wyrażenie wymierne w(x) = |
| |
| | ( x2 +x−6 )(x2 + 4x +4) | |
a) podaj dziedzinę tego wyrażenia
b) doprowadż do postaci ułamka nieskracalnego
c) liczbę W (
3√2) przedstaw w postaci ułamka o wymiernym mianowniku
12 gru 21:18
Jane: Dziedzina = (x
2 + x −6) (x
2 + 4x + 4) ≠ 0
(x
2 + x −6) ≠0 i (x
2 + 4x + 4) ≠ 0 x
2 + 4x + 4 ≠0
Δ=b
2− 4ac Δ=b
2− 4ac
Δ= 1
2 − 4*1*−6=1−4*−6=1−−24=1+24=25 Δ= 4
2 − 4*1*4=16−4*4=16−16=0
√Δ=5 x
0= −b :2a
x
1=−b−
√Δ :2a=−1 −5 : 2*1= −6:2= −3 x
0= −4: 2*1 = −4:2 = −2
x
2=−b+
√Δ :2a=−1+5 :2*1= 4:2= 2
D= R \ ( czyli z wyłączeniem) {−3,−2,2}
13 gru 00:48
help me: dzieki, czyli to mam dobrze ale nie wiem pozostalych. ktos wie?
13 gru 11:56
onicniepytaj: b)
W(x) =
x3+3x2−4x−12( x2+x−6 )(x2+4x +4)
W(x) =
x2(x+3) −4(x+3)(x+3)(x−2)(x+2)(x+2)
W(x) =
(x2−4)(x+3)(x+3)(x−2)(x+2)(x+2)
W(x) =
(x+2)(x−2)(x+3)(x+3)(x−2)(x+2)(x+2)
i tu Ci się ładnie poskraca

i wyjdzie:
W(x)=
1x+2
c)
do tego co uzyskałeś w b podstawiasz
2√2 i postępujesz wg tego:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1135.html
pozdro
29 gru 15:07
kajadara: x2 +3x+4=0
4 maj 19:20