jak to zrobic?
przemek: obliczyć granicę ciągów o wyrazie ogólnym an
an=n√2n+en
19 lis 10:04
kyrtap: skorzystaj z tw. o trzech ciągach
19 lis 10:08
przemek: no właś nie nie za bardzo wiem jak?
19 lis 10:13
przemek: an=
n√en≤n√2n+en≤n√en+en
19 lis 10:14
przemek: ?
19 lis 10:14
Benny: z dołu ogranicz n√en a z góry n√2*en
19 lis 10:14
przemek: i co potem z tym
19 lis 10:14
przemek: no to już napisałem
19 lis 10:15
kyrtap: bn = n√en ≤ an = n√2n + en ≤ n√en + en = cn
19 lis 10:15
przemek: ale jaki wynik wyjdzie?
19 lis 10:15
kyrtap: granica wyjdzie "e"
19 lis 10:16
Benny: no, a ile wynosi granica z n√en, a ile z n√2en
19 lis 10:16
przemek: 1 + 2=3?
19 lis 10:18
J:
n√an = a oraz n√2 = 1
19 lis 10:21
przemek: a dlaczego akurat tak?

przecież mam obliczyć granicę ciagu... więc dlaczego aku8rat tak jak
napisałeś? booo
wzór to limcn=g
limbn=g
19 lis 10:22
J:
n√en = e oraz n√2*n√en = e , czyli: e ≤ an ≤ e
19 lis 10:25