Podzielność
Krzysiek:
Udowodnij, że jeśli p i q są liczbami pierwszymi takimi, że p > 5 oraz q − p = 2, to liczba p +
q jest podzielna przez 12.
19 lis 02:09
Krzysiek: p≥5
19 lis 02:11
ICSP: q = 6k + 1 , p = 6k − 1 , k = 0 ,1 ...
p + q = 6k + 6k = 12k □
19 lis 02:21
Mac:
A dla k = 4?
19 lis 06:54
Janek191:
k = 4
q = 6*4 + 1 = 25
p = 6*4 − 1 = 23 q − p = 2
oraz
p + q = 23 + 25 = 48 = 12*4
19 lis 08:19
J:
25 nie jest liczbą pierwszą
19 lis 08:23
Janek191:
Faktycznie
19 lis 08:27
xxxx:
Nie ma to znaczenia
19 lis 08:37
J:
zgadza się ... nie ma znaczenia.
19 lis 08:40
Mac:
co nie ma znaczenia?
19 lis 08:56