Przedstaw na plaszczyznie zespolonej zbior liczb zespolonych spelniajacych
Adam:

Przedstaw na plaszczyznie zespolonej zbior liczb zespolonych spelniajcych rownanie
Re(z+1)=Im(2z−4i)
nie mam za bardzo pomysłu jak się za to zabrać. Ale logicznie rzec biorac, na podstawie Re(z+1)
wychodzi mi, że x+1+yi, więc y=x+1 , a z drugiego Im(2z−4i) wychodzi mi, że y=−4 . Czyli to po
prostu będzie taki wykres?
Punkt czerwony oznacza czesc wspolna
19 lis 02:00
ICSP: z = x + iy , x,y ∊ R
Re(z+1) = x + 1
Im(2z − 4i) = Im(2x + i(2y − 4)) = 2y − 4
x + 1 = 2y − 4
2y − x − 5 = 0
19 lis 02:04
Adam: | 1 | | 5 | |
Czyli w takim razie tym zbiorem liczb bedzie prosta o równaniu y= |
| x+ |
| ? |
| 2 | | 2 | |
19 lis 02:07
ICSP: Na to wychodzi.
19 lis 02:07
Adam: Ok, dziękuję bardzo. Mam nadzieję, że z kolejnymi sobie też poradzę.
19 lis 02:08
Adam:

Dla Im(z
2)≤8 zbiorem bedzie obszar miedzy hiperbola?
19 lis 02:44
ICSP:
19 lis 02:46
Adam:

To jeszcze jedno pytanie, mam nadzieję, że wybaczysz
| 1 | |
Dla Re( |
| )>Im(iz) wyszło mi, że dla |
| z | |
x>0 1>x
2+y
2
x<0 1<x
2+y
2
a wykres taki jak wyżej?
19 lis 03:00
Adam: Zapomnialem wspomnieć, że okrąg linią przerywaną.
19 lis 03:15
J:
masz dobrze
19 lis 06:41