Układ równań
Krzysiek: Rozwiąż układ równań
19 lis 01:26
19 lis 01:30
ICSP: (x ,y , z ≠ 0)
x * xyz = 1
y * xyz = 3
z * xyz = 27
y * xyz = 3x * xyz
z * xyz = 27x * xyz
y = 3x
z = 27x
x * x * 3x * 27x = 1
81x
4 = 1
I mamy :
| | 1 | | 1 | |
(x,y,z) = ( |
| , 1 , 9) v (x,y,z) = (− |
| , −1 − 9) |
| | 3 | | 3 | |
19 lis 01:53
zombi: Może trochę szybciej, mnożymy przez siebie wszystkie nierówności, czyli
(xyz)4 = 1*3*27 = 34, czyli xyz = 3 lub −3
Wobec tego
3x = 1 lub −3x=1
3y = 3 −3y=3
3z = 27 −3z=27
19 lis 06:27