czy poprawny jest tok rozumowania?
Madzia: wykaż, że jesli równanie x3+bx2+2bx+8=0 ma dwa różne rozwiązania to b=−2.
Czy ten sposób rozumowania jest dobry?
x3+bx2+2bx+8=0
bx(x+2)+(x−2)(x2+2x+4)=0
(x−2)(x+2)2=−bx(x+2)/(x+2)
(x−2)(x+2)=bx
x4−bx−4=0
Δ=b2+16
D;b∊R/{0}
−2 ∊ D
19 lis 00:12
olekturbo: Bzdura.
Z równania x
4−bx−4 chcesz policzyć deltę
19 lis 00:16
Madzia: tam jest x2 ze wzoru skróconego, pomyliłam się przepisując
19 lis 00:18
ZKS:
x3 + bx2 + 2bx + 8 = 0
x3 + 8 + bx2 + 2bx = 0
(x + 2)(x2 − 2x + 4) + bx(x + 2) = 0
(x + 2)[x2 + (b − 2)x + 4] = 0
19 lis 00:21