Okregi
5-latek:

Cwiczenie nr 22.
Sprawdz wzor (x−a)
2+(y−b)
2 =r
2 dwoma sposobami przesuwając okrag o(0,r) o wektor OA
=[a,b]
i stosując bezpośrednio twierdzenia Pitagorasa do odpowiedniego trojkata prostokątnego
którego przeciwprostokatna jest AP (=(x,y) dowolny '' bieżący'' punkt okręgu
Nie lubie takich zadań
19 lis 00:03
Mila:
Dobranoc.
Przeczytam jutro treść. Nie widziałam Cię dzisiaj, chory?
19 lis 00:06
5-latek: Dobranoc
Milu
19 lis 00:08
Mila:

x
2+y
2=r
2 po translacji o niezerowy wektor otrzymujemy okrąg o tym samym promieniu.
Zmienia się położenie.
O=(0,0)
O=(0,0)→T
[a,b]→A=(0+a,0+b)=A=(a,b)
Równanie okręgu o środku A=(a,b) i promieniu r:
(x−a)
2+(y−b)
2=r
2
II sposób:
P=(x,y)
u=|a−x|
v=|b−y|
|AP|
2=r
2=|a−x|
2+|b−y|
2⇔
(x−a)
2+(y−b)
2=r
2
19 lis 15:38
5-latek:

Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
dziekuje CI bardzo .
Wczoraj jeszcze znalazłem w książce Wlodzimierza Wrony Elementy rachunku wektorowego i
geometrii analitycznej taki rysunek
19 lis 19:06
5-latek: Zapomnialem dopisać
√x−p)2+(y−q)2=R2 lub inaczej
(x−p)%2+(y−q)2=R2
19 lis 19:08
Mila:
To jest taka sama metoda jak moja, inny punkt okręgu wybrano.
19 lis 20:17
5-latek: Milu 
To zauwazylem wlasnie
19 lis 20:19