Nierownosc wykladnicza z parametrem
Kuba: Wyznacz wszystkie wartości parametru m,dla których równanie m
x+(m−2)*2
x+4=0 ma miec dwa różne
rozwiązania. Myślałem ze wystarczy samo założenie że delta jest wieksza od zero ale odp
wychodzi błędna bo mam dwa przedziały (−
∞,−2)u(6,
∞). Natomiast odpowiedzia jest tylko ten
pierwszy. Czy pominęłem jakies założenie ? Jak tsk to czy mógłby mi ktoś to wytłumaczyć

?
18 lis 23:38
burning: Wzory viete'a.
18 lis 23:39
Tadeusz:
... to zacznij od porządnego napisania tego równania
18 lis 23:39
Tadeusz:
i zdecyduj się ... równanie to czy nierówność
18 lis 23:41
Kuba: 4x + (m−2) * 2x + 4 = 0
Wiem, że jak sprawdzę x1 * x2 i x1 + x2 to wyjdzie mi prawidłowa odpowiedź, ale czy sama
Δ>0 mi tego nie zapewnia?
18 lis 23:45
Kuba: Tak tak to równanie, trochę się zagalopowałem!
18 lis 23:47
Tadeusz:
podstawienie 2x=t gdzie t>0
18 lis 23:48
Tadeusz:
t2+(m−2)t+4=0
czyli to równanie ma mieć dwa różne pierwiastki oba dodatnie
więc:
Δ>0
t1+t2>0
t1*t2>0
18 lis 23:52
Kuba: Ale jak to założenie, że t>0 ma się do m? Jestem zupełnie zbity z tropu
18 lis 23:53
Tadeusz:
czegóż tu nie "kumasz"
18 lis 23:54
Kuba: Aaaa dziękuję!

Teraz już wszystko jest jasne, bardzo dziękuję za pomoc

!
18 lis 23:54
zastanow sie:
to jest zalozenie, ze liczba dodatnia podniesiona do jakiejkolwiek potegi daje liczbe dodatnia.
nie ma nic wspolnego z m
18 lis 23:55
Tadeusz:
18 lis 23:55