Ciąg an jest ciągiem geometrycznym o ilorazie q.Oblicz
Kamil : Ciąg an jest ciągiem geometrycznym o ilorazie q.Oblicz:
a) S8, gdy a3=5,2 i a6=41,6
c)S4, gdy a6= 1/36 i a7= 1/108
d) a1 i q gdy S5=242 i a1+a3/a3 = 1 1/9
Nie mogę się połapać
18 lis 23:18
zastanow sie:
podpowiedz
i popraw d)
18 lis 23:23
Kamil : wyliczyłem że q3 = 8 więc q=2 a co dalej ?
18 lis 23:28
zastanow sie:
a co Ci jest potrzebne do wzoru na sume ?
18 lis 23:29
Eta:
Potrzebne... poprawne
myślenie
18 lis 23:36
Kamil : a1
18 lis 23:36
Kamil : jestem noga z tych ciągów, bo ostatnio opuściłem lekcję z tego a mam troche zadań a korki
dopiero w przyszłym tyg wiec wszelaka pomoc mi sie przyda
18 lis 23:37
yht:

zobacz co z tego rysunku wynika:
a
1 * 2 * 2 = 5,2 z tego już łatwo wyliczysz a
1 
a potem tylko wstawiasz do wzoru na sumę bo masz a
1 i q
18 lis 23:44
Eta:
| | a6 | |
1/ |
| = q6−3 ⇒ q3=8 ⇒ q=2 |
| | a3 | |
| | q8−1 | |
S8= a1* |
| = 1,3*255=.......... |
| | q−1 | |
18 lis 23:50
Kamil : | | 28 −1 | |
no właśnie obliczyłem ze a1 = 1,3 został wzorek na sume czyli s8= 1,3 * |
| |
| | 2−1 | |
18 lis 23:58