Stereometria
burning: Witam,
prosze o pomoc w wytłumaczeniem gdzie znajduje się kąt między przekątną jednej ściany bocznej,
a krawędzią podstawy zawartą w sąsiedniej ścianie bocznej, wychodzącymi z tego samego
wierzchołka. W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym.
18 lis 23:11
burning: Widzę! Jednak nie trzeba.
18 lis 23:12
burning:

a to kąt opisany przeze mnie powyżej. Tylko jego sinus, to wydaje mi się, że jest pomarańczowa
dziielona na zieloną, co równa się jeden, a z odpowiedzi zadania tak nie wychodzi.. ktoś
mógłby poprawić mój błąd?
18 lis 23:23
Mila:
Może napisz treść zadania dokładnie, to narysuję i odpowiem.
18 lis 23:28
Tadeusz:
wieża Babel
18 lis 23:29
burning: Krawędź boczna graniastosłupa prawidłowego trójkątnego to √8, przekątna ściany bocznej 2√3,
krawędź podstawy to 2. Oblicz sinus kąta między przekątną jednej ściany bocznej,
a krawędzią podstawy zawartą w sąsiedniej ścianie bocznej, wychodzącymi z tego samego
wierzchołka
18 lis 23:30
burning: Droga Milo? :C Ratuj! Proszę! <kwiaty>
18 lis 23:42
Eta:
18 lis 23:44
burning: Dokładnie. Powiem więcej!
18 lis 23:45
Mila:

H=
√8
p=2
√3
ΔABC
1− Δrównoramienny
h
2=p
2−1
2
h
2=(2
√3)
2−1
h
2=11
h=
√11
| | √11 | | √11*3 | | √33 | |
sinα= |
| = |
| = |
| |
| | 2√3 | | 6 | | 6 | |
18 lis 23:47
Mila:
Tyle w odpowiedzi?
18 lis 23:49
burning: Genialne.. Myślałem, że na moim rysunku jest kąt prosty.

Dziękuję, za bardzo szczegółowe narysowanie. Bardzo.
18 lis 23:58
Mila:
Odpowiedź zgadza się?
18 lis 23:59
burning: Tak.
19 lis 00:01
Mila:
Dobranoc
19 lis 00:05