pierwiastek z minus dwóch do poteki drugiej
Wiolla: Ile wynosi (√2−2)2
18 lis 22:07
olekturbo: (a−b)2
18 lis 22:08
im: Zgodnie z opisem chodzi Ci o (√−2)2 ?
18 lis 22:09
Wiolla: tak proszę
18 lis 22:10
Wiolla: nie jestem pewna jak tu należy się zachować podczas obliczania
18 lis 22:11
im: Potęga kasuje pierwiastek
18 lis 22:12
5-latek: A na jakich liczbach jesteś ? R czy Z
18 lis 22:12
Wiolla: czyli −2?
Zasada ta dotyczy również liczb ujemnych? Wszędzie piszą ze to tyczy się liczb nieujemnych
18 lis 22:13
Wiolla: a w tym przykładzie:
(√−22)
18 lis 22:17
Wiolla: wynik będzie 2?
18 lis 22:17
Aga1.: W zbiorze liczb rzeczywistych √−2 nie istnieje
.√(−2)2=√4=2
18 lis 22:18
Wiolla: ok wielkie dzięki tak właśnie myślałam
18 lis 22:21
Wiolla: A w tym pierwszym wypadku będzie −2?
18 lis 22:22
Wiolla: czy wartość bezwzględna z 2?
18 lis 22:38
Mila:
Nie będzie .
√−2 nie istnieje w R
(√2−2)2=2−4√2+4=6−4√2
18 lis 23:12