matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiązać równania i nierówności...
Blue:
1) 3*4
x
+ 2*9
x
< 5*6
x
2) 2
2x
2
+ 2
x
2
+2x+2
= 2
5+4x
18 lis 22:06
olekturbo:
6
x
= 3
x
* 2
x
18 lis 22:08
Janek191:
1) 3*4
x
+ 2*9
x
< 5*6
x
3*(2
x
)
2
+ 2*(3
x
)
2
< 5*3
x
*2
x
/ 6
x
2
x
3
x
3*
+ 2*
< 5
3
x
2
x
2
2
3*(
)
x
+ 2*(
)
−x
< 5
3
3
2
t = (
)
x
> 0
3
2
3 t +
< 5 / *t
t
3 t
2
− 5 t + 2 < 0 Δ = 25 − 4*3*2 = 25 − 24 = 1
5 − 1
2
t =
=
lub t = 1
6
3
2
t ∊ (
; 1 )
3
2
2
(
)
x
=
⇒ x = 1
3
3
2
(
)
x
= 1 ⇒ x = 0
3
x ∊ ( 0 ; 1) =========
18 lis 22:17