permutacje
patt: Liczba permutacji zbioru (n+1)−elementowego jest o 600 większa od liczby permutacji zbioru
n−elementowego. Oblicz n.
Proszę o dokładne wytłumaczenie tego zadania, bo zupełnie nie ogarniam tego tematu.
18 lis 21:53
olekturbo: (n+1)! = 600n!
n!(n+1) = 600n!
n+1 = 600
n = 599
18 lis 21:55
olekturbo: Aha. O 600 wieksza. Zrobilem 600x wieksza.
18 lis 21:55
18 lis 21:55
olekturbo: n!(n+1) = n! + 600
n!(n+1)−n! = 600
n!*n + n!−n! = 600
n!*n = 600
n = 5
18 lis 21:57
patt: czytałam. jednak kiedy muszę zrobić działania właśnie tego rodzaju to kompletnie nie rozumiem
dlaczego np. w tym miejscu:
n!*n + n!−n! = 600 jest już n!*n
18 lis 22:01
olekturbo: a np
x*y + x − x to ile
18 lis 22:02
patt: i skąd to 5?
18 lis 22:02
patt: x*y
18 lis 22:03
olekturbo: musisz poszukac kiedy n!*n dla 600. Policz na palcach
18 lis 22:04
Janek191:
( n + 1) ! = n ! + 600
n ! *( n +1) − n ! = 600
n ! *( n + 1 − 1) = 600
n ! * n = 600 = 120*5 = 5 ! * 5
n = 5
=====
18 lis 22:05
5-latek: Otoz jeśli nie będziesz wiedział jak rozpisać np. (n+1)! czy np. (n+2)! czy (n−2)! to
nie załapiesz o co chodzi
Najpierw popros nauczyciela niech CI to dokładnie wytłumaczy
Dlatego napisałem abys się zapoznal dokładnie z pojęciem silni
Poza tym
n!(n+1)−n!=600
ja we zwykłych działaniach wylaczasz n! przed nawias
n!(n+1−1)=600
n!*n=600
18 lis 22:09