prawdopodobienstwo
Potrzebujacy: Ze zbioru Z=x∊C: 3*9x−82*3x+27≤0 losujemy kolejno bez zwracania 3 liczby a,b,c i tworzymy
funkcje okreslona wzorem f(x)=ax2+bx+c. Oblicz prawdopodobienstwo, że otrzymana funkcja:
a)bedzie parzysta
b)malejaca w zbiorze liczb rzeczywistych
Z pierwszym etapem, czyli wyznaczeniem tego zbioru nie mam problemow − Z={−1,0,1,2,3} natomiast
z podpunktami a i b juz nie mam pomyslow. Prosze o pomoc.
12 gru 20:58
Andrzej: Podpowiedzi:
a) funkcja ax2 + bx + c może być parzysta w dwóch przypadkach:
− kiedy b = 0 (parabola symetryczna względem osi OY)
− kiedy a = 0 i b = 0 (funkcja stała)
więc widać że warunkiem wystarczającym jest b = 0.
b) funkcja ax2 + bx + c jest malejąca w całej dziedzinie tylko wtedy kiedy jest funkcją
liniową o ujemnym współczynniku kierunkowym. Masz więc warunki: a = 0 i b < 0
12 gru 21:15
Potrzebujacy: dzieki
12 gru 21:18
Potrzebujacy: dzieki
12 gru 21:24
qla: Możesz wyznaczyć (napisać obliczenia) zbioru ?
15 lis 22:01