Trygonometria - zadania
Mati15: Wykaż, że dla każdej pary liczb a,b ∊ R+ równanie:
| | pi | |
asin2x = bcosx posiada dokładnie jeden pierwiastek ∊ (0, |
| ) |
| | 2 | |
Proszę o pomoc z tym dowodem, doszedłem do postaci równania:
acos
2x + bcosx − a = 0 nie wiem co dalej z tym zrobić
18 lis 21:09
sushi_gg6397228:
policz Δ
18 lis 21:13
Mati15: b
2 + 4a
2
18 lis 21:14
sushi_gg6397228:
czyli co wyszło, że Δ jest .....
18 lis 21:16
Mati15: no dodatnia jest
18 lis 21:18
sushi_gg6397228:
czyli sa dwa M.Z.
wiec liczymy M.Z.
18 lis 21:19
ICSP: f(x) = asin
2x − bcosx − funkcja ciągła
f(0) = −b < 0
| | π | |
z własności Darboux dostajemy istnienie x0 ∊ (0 ; |
| ) takiego, ze f(x0) = 0 czyli : |
| | 2 | |
asin
2(x
0) − bcos(x
0) = 0
czyli
asin
2(x
0) = bcos(x
0)
□
18 lis 21:20
Mati15: ale delta spełnia warunki zadania kiedy jest = 0
18 lis 21:21
olekturbo: Nie. Jeden piewriastek musi nalezec do (0,90)
18 lis 21:22
Mati15: Wyszły mi takie dość duże pierwiastki, zamieniłem zmienna pomocniczą na cosx i dalej nie bardzo
wiem co począć. Rozwiązanie wychodzi mi z arc.
18 lis 21:29
Mati15: w jakim przedziale oscyluje arcus? w (0, pi/2) ?
18 lis 21:31
PW:
| | π | |
ICSP napisał, dlaczego w przedziale (0, |
| ) istnieje rozwiązanie (tw. Darboux). Nie |
| | 2 | |
musimy tego rozwiązania szukać, nie było takiego polecenia.
Trzeba tylko dopisać dlaczego tych rozwiązań nie ma więcej.
18 lis 21:39
Mati15: wyznaczyłem x w arcusach, czy dowód jest skończony?
18 lis 21:44
PW: Niepotrzebnie się męczysz, nie kazali wyznaczać, tylko udowodnić, że jest dokładnie jedno
rozwiązanie.
18 lis 21:49