wielomian
z: wielomian w ma pierwiastek jednokrotny x1 i dwukrotny x2
oblicz współczynniki pi q oraz pierwiastki x1 ix2
w(x)=x3−5x2+px+q a pierwiastek x2 jest trzy razy mniejszy od pierwiastka x1
18 lis 20:40
olekturbo: x3−5x2+px+q = (x−p)(x−q)2
p = 3q
18 lis 20:53
Tadeusz:
czyli x1=3x2
(x−3x2)(x−x2)2=(x−3x2)(x2−2xx2+x22)=
=x3−2x2x2+xx22−3x2x2+6xx22−3x23=x3−5x2x2+7xx22−3x23
18 lis 20:55
Tadeusz:

porównujesz współczynniki
W(x)=x
3−5x
2+px+q
−5=−5x
2 zatem x
2=1
p=7x
22=7
q=−3x
23=−3
W(x)=x
3−5x
2+7x−3
.... i wykres potwierdza nasze obliczenia
18 lis 21:03
Tadeusz:
... a
olekturbo chyba nie zakąsza
18 lis 21:24