granica
kamil: Olbicz granice:
przepraszam ale jakoś nie mogę tego zapisać normalnie, ciągle jakieś błędy
chodzi mi o granicę lim przy x dążącym do −3 z ułamka x2 − 8x2−9 przez x2+3x2
lim x4−8x2−9x3+3x2
x−>−3
18 lis 20:17
sushi_gg6397228:
daj U, zamiast u, bedzie czytelniej
18 lis 20:23
sushi_gg6397228:
zapisz licznik w postaci iloczynowej, najpierw zrob podstawienie x2=t i policz Δ, t1, t2
18 lis 20:24
Mila:
x
4−8x
2−9=0
Δ=64+36=100
| | 8−10 | | 8+10 | |
x2= |
| =−1<0 nie odp. lub x2= |
| =9 |
| | 2 | | 2 | |
x
4−8x
2−9=(x
2+1)*(x
2−9)
| | x4−8x2−9 | | (x2+1)*(x−3)*(x+3) | |
limx→−3 |
| =limx→−3 |
| = |
| | x2(x+3) | | x2*(x+3) | |
| | (x2+1)*(x−3) | | (9+1)*(−6) | | −60 | | 20 | |
=limx→−3 |
| = |
| = |
| =− |
| |
| | x2 | | 9 | | 9 | | 3 | |
18 lis 23:22