matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice
ola:
Obliczyć granicę
1*4*7*...*(3n+1)
lim
2*5*8*...*(3n+2)
bardzo proszę o pomoc
18 lis 20:16
ola:
1*4*7*...*(3n+1)
próbowałam tak
=
2*5*8*...*(3n+2)
1*4*7*...*(3n+1)
=e
ln(
)=
2*5*8*...*(3n+2)
1
4
3n+1
=e
ln
+ln
+...+ln
2
5
3n+2
18 lis 20:23
ola:
i wychodzi 1 a powinno 0.. ma ktoś jakiś pomysł?
18 lis 20:25
ola:
18 lis 20:41