Wyznacz równanie symetralnej odcinka o końcach A = (4, -3), B= (-8,7)
ASKA: Wyznacz równanie symetralnej odcinka o końcach A = (4, −3), B= (−8,7)
18 lis 20:02
olekturbo: wyznacz prosta AB, nastepnie prostopadla do prostej AB przechodzacej przez srodek AB
18 lis 20:03
Metis: Tak naprawdę wzór prostej AB nie jest Nam potrzebny.
Oblicz srodek z podanych punktów.
Poźniej współczynnik kierunkowy ze wzoru U{yb−ya{xb−xa}
Następnie z warunku prostopadłości wyznacz współczynnik kierunkowy symetralnej y=a2x+b , b
policz podstawiając współrzedne srodka.
18 lis 20:08
Mila:

Korzystając z własności symetralnej:
Każdy punkt symetralnej odcinka jest jednakowo odległy od końców odcinka.
√(x−4)2+(y+3)2=
√(x+8)2+(y−7)2 /
2
x
2−8x+16+y
2+6y+9=x
2+16x+64+y
2−14y+49⇔
−8x+16+6y+9=16x+64−14y+49⇔
−24x+20y+25=113
−24x+20y−88=0 /:4
−6x+5y−22=0
5y=6x+22
18 lis 20:13