Zadanie z równaniem
ZYX: W regatach American's Cup, popularnie zwanych regatami 12−metrowców, startowały jachty
zbudowane tak, aby ich wymiary spełniały warunek
L+2D − F+ √A
−−−−−−−−−−−− = 12
2,37
L − długość jachtu w metrach
D − różnica między obwodem zewnętrznym a wewnętrznym kadłuba jachtu w metrach
F − wysokość pokładu nad powierzchnią wody w metrach
A − powierzchnia żagla w metrach kwadratowych
Jaka powinna być powierzchnia żagla, jeśli pozostałe wielkości L = 16,6 m, D = 0,2 m i F = 1,26
m?
18 lis 19:56