18 lis 19:45
J:
zamień na ln.... i pochodna ilorazu
18 lis 19:57
TMS: mógłbyś sprawdzić wynik ?
| | −sin7x*7lg4(2x+1)−(cos7x)*2x(2x+1)ln4 | |
5* |
| |
| | log4(2x+1)2 | |
18 lis 20:04
J:
Log zamień na ln
18 lis 20:15
Mila:
| | ln(2x+1) | | ln(2x+1) | |
log4(2x+1)= |
| = |
| |
| | ln(4) | | 2ln(2) | |
| | cos(5x) | |
5*2ln(2)* |
| )'= |
| | ln(2x+1) | |
| | | | 2 | | −sin(7x)*7*ln(2x+1)−cos(7x)* |
| | | | 2x+1 | |
| |
10ln(2)* |
| = |
| | ln2(2x+1) | |
| 10ln(2)*[−7*(2x+1)sin(7x)*ln(2x+1)−2cos(7x)] | |
| |
| ln2(2x+1) | |
18 lis 20:27
TMS: w pierwszej linijce rozpisany jest mianownik ?
A w drugiej

juz sie pogubiłem
ogólnie to trzeba zrobić pochodna licznika * mianownik − licznik * pochodna mianownika /
mianownik kwadrat ?
18 lis 21:20
TMS: 3
18 lis 22:02
J:
a druga linijka to stała : 5*2ln(2) , wyciągnięta przed ułamek ...
przy liczeniu pochodnej liczysz pochodną ilorazu i mnożysz przez stałą
19 lis 08:44
J:
..no i oczywiście w drugiej linijce w liczniku powinno być: cos(7x)
19 lis 08:46
J:
.. i teraz widzę,że
Mila się pomyliła ...
ma być:
| | 10ln(2)*[−7*(2x+1)sin(7x)*ln(2x+1)−2cos(7x)] | |
|
| |
| | ln2(2x+1)(2x+1) | |
19 lis 08:51
Mila:
Tak, zapomniałam po sprowadzeniu do wspólnego mianownika dopisać " (2x+1)* " w mianowniku.
Dziękuję
J
19 lis 15:06
J:
19 lis 15:12