kwadraty
Krzysiek: Wyznacz najmniejszą liczbę naturalną n taką, że liczby n + 3, n − 100 są kwadratami liczb
naturalnych.
18 lis 19:37
Eta:
n+3=a2
n−100=b2
− −−−−−−−−−−−
a2−b2=103 ⇒(a−b)(a+b)=1*103 ( 103 −−− jest liczbą pierwszą
a−b=1
a+b=103
+−−−−−−−−−−−−
2a=104 ⇒ a=52 to b=51
zatem n= 522−3=2 701 i n=512+100= 2 701
odp: n= 2 701
18 lis 21:45
Krzysiek: Dziękuje
18 lis 22:41
zastanow sie:
czyli NAJMNIEJSZE liczby to :
2704 i 2601
Masakra
18 lis 23:21
Eta:
Jaka "masakra"?
18 lis 23:30
Eta: Zastanów się ... gdzie ta masakra?
18 lis 23:32
zastanow sie:
masakra i juz

A mnie znasz tylko nie poznajesz
18 lis 23:48