DOWÓD
kevs: Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma ługość d i tworzy z krawędzią podstawy
kąt α. Uzasadnij, że pole powierzchni bocznej tego graniastosłupa jest równe
4d2cos√sin2α−cos2α.
18 lis 19:09
kevs:
18 lis 19:21
kevs:
18 lis 19:31
sushi_gg6397228:
zacznij od rysunku
18 lis 19:36
kevs: hej
18 lis 20:01
dero2005:
Oznaczenia:
d − przekątna prostopadłościanu
a − bok podstawy prostopadłościanu
h − wysokość prostopadłościanu
s − przekątna ściany bocznej
Odcinki d,a,s tworzą trójkąt prostokątny, w którym odcinki a i s tworzą kąt prosty a odcinki a
i d kąt α
| a | |
| = cos α. → a = d*cos α |
| d | |
h =
√s2 − a2 = d
√sinα2 − cosα2
P
b = 4ah = 4d
2cosα
√sinα2 − cosα2
19 lis 10:44