Wielomiany - reszta
lanafane: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x) = x3 + 8 jest trójmianem kwadratowym
R(x) = 3x2 − 5x + 2. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez dwumian (x + 2) .
Ktoś wskaże jak zacząć? Chciałabym to zrozumieć, żeby w przyszłości nie mieć problemów z tego
typu zadaniami.
18 lis 19:07
sushi_gg6397228:
a jak liczyłes inne zadania w szkole ?
18 lis 19:11
ror: wielomian W(x) możesz zapisać tak:
W(x)=R(x)*Q(x)+R(x)
W(x)=(x3+8)*Q(x)+3x2−5x+2 wtedy
W(−2)=0*Q(0)+2=2
teraz dzielimy wielomian W(x) przez dwumian x+2,
reszta z dzielenia przez dwumian może być jedynie stopnia zero, zatem
W(x)=(x+2)*L(x)+c
W(−2)=2=(−2+2)L(−2)+c
2=c no i to jest szukana reszta
18 lis 19:18
ror: pomyłka
W(−2)=3*(−2)2−5*(−2)+2=24
c=24
18 lis 19:20
ror: W(−2)=0*Q(−2)+3*(−2)2−5*(−2)+2=24
18 lis 19:21
lanafane: Dzięki wielkie, teraz już rozumiem
18 lis 19:39