matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
styczna
moniaa:
Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x) = x
3
−x
2
−x−1 w punkcie P(x
0
, 1)
18 lis 18:57
sushi_gg6397228:
wzór znasz ?
18 lis 18:58
Janek191:
x
3
− x
2
− x − 1 = 1 x
3
− x
2
− x − 2 = 0 x = 2 bo 8 − 4 − 2 − 2 = 0 P = ( 2; 1) f '(x) = 3 x
2
− 2x − 1 a = f '(2) = 3*4 − 2*2 − 1 = 7 y = 7 x + b 1 = 7*2 + b ⇒ b = 1 − 14 = − 13 Odp. y = 7 x − 13 ==============
18 lis 19:05