Dana jest funkcja o wzorze
Asia: f(x)=2|x−1|+√x2+4x+4
Napisz wzór nie używając symbolu wartości bezwzględnej i pierwiastka kwadratowego
18 lis 18:57
sushi_gg6397228:
a samemu nic a nic ?
18 lis 18:58
Asia: Nie mam pomysłu na to zadania wgl
18 lis 19:04
sushi_gg6397228:
x2+4x+4= (a+b)2
ile wynosi "a" ile "b" ?
18 lis 19:06
Asia: a=x b=2
Ale nie wiele mi to mówi
18 lis 19:13
sushi_gg6397228:
√(a+b)2= |a+b| i już masz dużo
zapisz f(x)=...
18 lis 19:15
Asia: Mogłabym to teraz podstawić ale dalej nie wiem co zrobić

f(x)=2|x−1|+|x+2|
18 lis 19:16
Asia: Wpadłam na to, ale co dalej?
18 lis 19:17
sushi_gg6397228:
i teraz rozpisujesz na trzy przedziały
18 lis 19:17
18 lis 19:18
Asia: Ok czyli
x∊(−
∞,−2) ∪ (−2,1) ∪ (1,+
∞)
I co teraz? Przepraszam, że zadaję tyle pytań, ale mam problem z tym zadaniem
18 lis 19:29
sushi_gg6397228:
czytaj link
1 i tylko trzy linijki, to samo dla 2 , 3
18 lis 19:35
Asia: 1.
−2x+1+(−x−3)=f(x)
2.
−2x+1+x+2=f(x)
3.
2x−1+x+2=f(x)
Dobrze to zrobiłam? I co teraz?
18 lis 19:54
sushi_gg6397228:
1. x< −2
−2(x−1) − (x+2)=....
2. −2≤ x ≤1
−2(x−1) + (x+2)=...
3. x>1
2(x−1) + (x+2)=...
| | ⎧ | ..... gdy x< −2 | |
| f(x) = | ⎨ | ...... gdy −2≤ x ≤1 |
|
| | ⎩ | ..... gdy x>1 | |
18 lis 20:00
Asia: 1.
−2x+2−x+2
2.
−2x+2+x+2
3.
2x−2+x+2
Teraz ok?
18 lis 20:12
sushi_gg6397228:
−(x+2)=....
18 lis 20:15
Asia: −x−2
18 lis 20:16
sushi_gg6397228:
a co napisałaś post wcześniej
wylicz dalej−−> poredukuj wyrazy podobne
18 lis 20:17
Asia: 1.
−3x
2.
−x+4
3.
3x
18 lis 20:19
sushi_gg6397228:
i jest ok
teraz to wpisz w kropki w poscie o 20.00
18 lis 20:20
Asia: A jeżeli musiałabym teraz naszkicować wykres funkcji?
18 lis 20:24
sushi_gg6397228:
to rysujesz każdą prostą
y1= −3x dla x<−2
y2= −x+4 dla −2≤ x ≤1
y3= 3x dla x>1
18 lis 20:27