do wykresu funkcji kwadratowej należy punkt o współrzędnych...
norbis: 1. Do wykresu funkcji y=5(x−1)2−2 należy punkt o współrzędnych:
A = (−3,2) B = (−2,3) C = (2,3) D = (−3,−2)
nie wiem czemu, ale gdy to rozwiązuje, to żadna z odpowiedzi nie pasuje... najpierw zamieniam
sobie na postać ogólną, a potem podkładam i każde błędne. Proszę rozwiążcie ktoś, żebym mógł
sobie porównać i sprawdzić, co robiłem źle.
18 lis 18:43
Dawid: Nie potrzeba zamieniać na postać ogólną
2=5(−3−1)2−2
L≠P
3=5(−2−1)2−2
L≠P
3=5(2−1)2−2
L=P
18 lis 18:45
Janek191:
spr. A
5*( − 3 − 1)2 − 2 = 5*16 − 2 = 78 nie
spr. B
5*(−2 −1)2 − 2 = 5*9 − 2 = 43 nie
spr. C
5*(2 − 1)2 − 2 = 5 − 2 = 3 tak
18 lis 18:46