matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
?
Adam:
Granice mam problem z czymś takim:
√
n
2
+6
−n
lim (
)
√
n
2
+2
−n
n→
∞
Wychodzi mi 3, a w odpowiedziach jest 2.
18 lis 18:27
Janek191:
n
2
+ 6 − n
2
√
n
2
+ 6
+ n
a
n
=
=
n
2
+ 2 − n
2
√
n
2
+ 2
+ n
6
√
n
2
+ 2
+ n
3 *(
√
n
2
+ 2
+ n)
=
*
=
=
√
n
2
+ 6
+ n
2
√
n
2
+ 6
+ n
3 *(
√
1 +
2
n
2
+ 1)
=
√
1 +
6
n
2
+ 1
więc
3*2
lim a
n
=
= 3
2
n→
∞
18 lis 18:34