trygonometria
Małgosia: rozwiązać równanie trygonometryczne
sinx=−sin2x
18 lis 18:24
sushi_gg6397228:
rozpisz sin 2x=....
18 lis 19:00
Małgosia: mógłbyś/aś mi ten przykład rozpisać, bo rozpisanie sin2x na 2sinxcosc nic mi nie daje, nadal
nie potrafię.
18 lis 19:43
sushi_gg6397228:
na razie to zapisz
18 lis 19:43
Małgosia: sinx+2sinxcosx=0
sinx(1+2cosx=0
sinx=0 v 1+2cosx=0
x=kπ v cosx= −12
x= π3
x= π3 + 2kπ v x= −π3 + 2kπ
możecie sprawdzić?
18 lis 20:39
sushi_gg6397228:
daj U zamiast u, bedzie czytelniejsze
18 lis 20:44
Małgosia: sinx+2sinxcosx=0
sinx(1+2cosx=0
sinx=0 v 1+2cosx=0
| | π | | π | |
x= |
| + 2kπ v x= − |
| + 2kπ |
| | 3 | | 3 | |
18 lis 20:48
sushi_gg6397228:
| | π | | 1 | |
cos |
| = |
| , a nie minus 0.5 |
| | 3 | | 2 | |
18 lis 20:49
sushi_gg6397228:
| | −π | | 1 | |
to samo jak cos |
| = |
| |
| | 3 | | 2 | |
18 lis 20:51
Małgosia: | | 1 | | 1 | |
czyli x= |
| + 2kπ v x= − |
| + 2kπ   |
| | 2 | | 2 | |
18 lis 20:53
Małgosia: to ostatnie co napisałam to głupota, sory
18 lis 20:58