matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
agataa:
Dla jakich wartości parametru a wielomian W jest podzielny przez dwumian Q? a) W(x)=−6x
3
−ax
2
+3ax−8 ; Q(x)=−2x+1 b) W(x)=10x
4
+16x
3
−33x
2
+(3a
2
−2a−1)x+a−7 ; Q(x)=5x−2
18 lis 18:23
Tadeusz:
Q=−2(x−1/2) W(1/2)=0
18 lis 18:28