Prosze o sprawdzenie
Sylar: Prosze o sprawdzenie czy dobrze licze:
Rozloz na czyb=niki mozliwie najnizszego stopnia:
a)
W(x)= 16x4−16x3+4x2
W(x)= 4x2(4x2 − 4x +1)
W(x)= 4x2(2x−1)2
B) zaraz dodam..
12 gru 20:26
Sylar: b) W(x)= 4x4−(x+1)2 − skorzystam z wzoru skroconego mnozenia na rozniece kwadratow =>
a2+b2=(a+b)(a−b)
W(x)= 4x4−(x+1)2
W(x)= (2x2)2 −(x+1)2
W(x)= (2x2+x+1)(2x2−x−1)
(2x2+x+1) − Δ<0 − brak rozwiazan
(2x2−x−1) − Δ=9 −> x1=−12
x2= 1
W(x)= (2x2+x+1)(x+12)(x−1)
12 gru 20:36
Sylar: Rozwiaz nierownosci:
b)x3−2x2−4x+8 ≤0
wynik: x∊(−∞,−2>u{−2}
Dobrze? nie rozrysuje tego bo cos dlugo sie mi obrazki laduja.. sprawdzcie prosze, nie jestem
pewnien tego przykladu\
12 gru 20:56
Andrzej: To pierwsze dobrze, w tym drugim brakuje Ci jednej dwójki − powinna stać na samym początku
przed nawiasami, nierówność prawie dobrze, chyba zrobiłeś "literówkę", powinno być
x∊(−∞,−2>∪{2}
12 gru 21:10
Sylar: ale co z ta "2' dlaczego powinna tam stac? A co do nieroznosci, to faktycznie "literowka"
12 gru 21:33
Andrzej: Postać iloczynowa: a(x−x1)(x−x2)
12 gru 21:35
Sylar: I got it! Thank You
12 gru 21:46