Trygonometria
Małgosia: Jak odejmować wykresy funkcji trygonometrycznych? Chodzi mi o te wartości na "wierzchołkach"
wiem, że można to robić ale nie mam pojęcia w jaki sposób

Pomocy
18 lis 18:05
Tadeusz:
... wpisz przykład
18 lis 18:12
Małgosia: y=sinx−|12sinx|
Rozrysowałam sobie oba wykresy na osi, ale nie wiem jak dalej ruszyć
18 lis 18:14
PW: Dla pewnych x
i wtedy
| | 1 | | 1 | |
(1) y = sinx − |
| sinx = |
| sinx |
| | 2 | | 2 | |
− to umiemy narysować, tylko trzeba rozstrzygnąć jakie są te "pewne x", dla których obowiązuje
przepis (1).
Dla pozostałych x
i wtedy
| | 1 | | 3 | |
(2) y = sinx − (− |
| sinx) = |
| sinx. |
| | 2 | | 2 | |
Takie bezpośrednie "odejmowanie wykresów" jakie rozważałaś na początku jest trudne do
| | 1 | |
wykonania, przecież nie będziemy "co chwila" obliczać sinx oraz | |
| sinx| i odejmować te |
| | 2 | |
wartości.
18 lis 19:10