Wyznaczyć równanie styczenj do wykresu funkcji y=f(x)
Arturekus: f(x)=x2−2x+3 dla xo=1
wyszło mi
y=2
a powinno wyjść
y=1
ktoś może to zrobić?
18 lis 18:01
Tadeusz:
y(1)=2
y'=2x−2
y'(1)=0
współczynnik kierunkowy Twojej stycznej to a=0
a przechodzi ona przez punkt S=(1,2)
Równanie stycznej to y=2
więc dobrze Ci wyszło
18 lis 18:11
Arturekus: no właśnie a w odpowiedziach jest y=1 i nie mogę ogarnąć skąd oni to wzieli
18 lis 18:14
Arturekus: i jeszcze taki przykład
mi wyszło
y=−x
a powinno wyjść
y=−x−2
18 lis 18:28
Tadeusz:
rozumiem, że treść jak uprzednio
18 lis 18:40
Tadeusz:
y(−1)=−1 czyli punkt styczności S=(−1,−1)
y'(−1)=−1
y+1=−1(x+1) ⇒ y=−x−2
18 lis 18:43
Arturekus: no kurde denerwują mnie te odpowiedzi skoro miały być błędne to mogło by ich wogóle nie być

Ale wielkie dzięki za pomoc w potwierdzeniu moich wyników
18 lis 18:46
Tadeusz:
18 lis 18:48
Tadeusz:
chyba nie czytasz co piszesz
W drugim zadaniu źle Ci wyszło
18 lis 18:49