x2−4 | ||
Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)= | w punkcie | |
x2+2x+1 |
5 | ||
P(x0, | ). Ile punktów wspólnych z wykresem funkcji ma styczna? | |
4 |
x2 − 4 | 5 | ||
= | |||
( x2 + 2 x + 1 | 4 |
− 10 − 4 | − 10 + 4 | |||
x = | = − 7 lub x = | = − 3 | ||
2 | 2 |
2x*(x2 +2 x + 1) − (x2 − 4)*(2 x + 2) | ||
f '(x) = | = | |
(x2 +2 x + 1)2 |
2 x3 + 4 x2 +2 x − ( 2 x3 +2 x2 − 8 x − 8) | ||
= | = | |
( x2 + 2 x + 1)2 |
2 x2 + 10 x + 8 | ||
= | ||
(x2 + 2 x + 1)2 |
18 − 30 + 8 | − 4 | 1 | ||||
a = f '( − 3) = | = | = − | ||||
(9 − 6 + 1)2 | 16 | 4 |
1 | ||
y = − | x + b1 | |
4 |
5 | 1 | ||
= − | *(−3) + b1 | ||
4 | 4 |
5 | 3 | |||
b1 = | − | = 0,5 | ||
4 | 4 |
1 | 1 | |||
y = − | x + | |||
4 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |