PW: Zauważamy najpierw, że x
0 = 0 jest rozwiązaniem.
Dalej stwierdzamy, że żadna z liczb x < 0 rozwiązaniem nie jest (bo lewa strona z definicji
nieujemna, a prawa ujemna).
Pozostaje szukanie rozwiązań dla x > 0.
Badane równanie ma postać
|x
2(x − 1)| = x,
a więc należy rozpatrzeć dwa przedziały:
− dla x ≥ 1 mamy do czynienia z równaniem
x
2(x−1) = x, x∊<1,
∞),
a dla pozostałych dodatnich x – z równaniem
− x
2 (x −1) = x, x∊(0, 1).
W obydwu wypadkach można obie strony podzielić przez dodatnią x, a więc wystarczy rozwiązać
równania:
(1) x(x − 1) = 1, x∊<1,
∞),
(2) − x(x−1) = 1, x∊(0, 1).
(1') x
2 − x − 1 = 0, x∊<1,
∞),
(2') x
2 − x + 1 = 0, x∊(0, 1).
| | 1+√5 | |
Rozwiązaniem równania (1') jest tylko liczba x1 = |
| , a równanie (2') nie ma |
| | 2 | |
rozwiązań (Δ < 0).
| | 1+√5 | |
Odpowiedź: Zadane równanie ma dwa rozwiązania: x0 = 0 i x1 = |
| . |
| | 2 | |
Morał: Nie szukać rozwiązań tam, gdzie ich nie ma (wśród liczb ujemnych), a jeżeli podchodzimy
do zadania "mechanicznie" analizując je na wszystkich nasuwających się przedziałach, to
pamiętać o dziedzinach (jak w (1') i (2'), aby nie zaliczyć do rozwiązań liczb spoza
dziedzin).