Wyznacz granicę
x3: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
lim n→∞ [n( |
| + |
| + |
| + ... + |
| )] |
| | n2+1 | | n2+2 | | n2+3 | | n2+n | |
18 lis 17:25
Janek191:
Tw. o trzech ciągach
18 lis 17:28
x3: wiem ,że z tego tw. trzeba o wyznaczyć ,ale nie wiem jak to zapisać
18 lis 17:31
x3: powinno wyjść 1
18 lis 17:31
Janek191:
I wyjdzie
| | n | | n | | n | |
bn = |
| + |
| + ... + |
| |
| | n2 + 1 | | n2 + 2 | | n2 + n | |
| | n | | n | | n2 | |
an = |
| + ... + |
| = |
| |
| | n2 +n | | n2 +n | | n2 + n | |
| | n | | n | | n2 | |
cn = |
| + ... + |
| = |
| |
| | n2 + 1 | | n2 + 1 | | n2 + 1 | |
więc
a
n ≤ b
n ≤ c
n
oraz
lim a
n = 1 i lim c
n = 1
n→
∞ n→
∞
więc na podstawie tw. o trzech ciągach
lim b
n = 1
n→
∞
18 lis 17:42
x3: dzięki
18 lis 18:06