Wykazać, że jest to grupa.
lady_carimella: W zbiorze G=<0,1) określamy działanie (*) w następujący sposób:
a1+a2 dla a1+a2 <1
a*b=
a1+a2−1 dla a1+a2 ≥1
Wykazać, że (G,*) jest grupą.
Proszę o pomoc
PW: Łączność działania.
1) Niech b+c < 1, wówczas
a*(b*c) = a*(b+c) zatem
| | ⎧ | a+b+c gdy a+b+c < 1 | |
| a*(b*c) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | a+b+c−1 gdy a+b+c ≥ 1 | |
2) Niech b+c ≥ 1, wówczas
| | ⎧ | a+b+c−1 gdy a+b+c−1 < 1 | |
| a*(b*c) = a*(b+c−1) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | a+b+c−1−1 gdy a+b+c−1 ≥ 1 | |
Podsumowanie: a*(b*c) jest równe:
a+b+c gdy a+b +c <1.
a+b+c−1 gdy 1 ≤ a+b+c < 2
a+b+c − 2 gdy a+b+c ≥ 2.
Trzeba teraz to samo pokazać dla (a*b)*c, też rozważając przypadki kiedy obowiązuje "górna
definicja", a kiedy obowiązuje "dolna definicja" działania.