sin(x-1) /x^2-1 oblicz granice mi wyszedł wynik 1/2 moze ktos sprawdzic?
ijjioo: sin(x−1) /x2−1 oblicz granice
mi wyszedł wynik 1/2 moze ktos sprawdzic?
18 lis 17:00
18 lis 17:08
ijjioo: tak
x zmierza do 1
18 lis 17:13
Janek191:
| | sin ( x − 1) | | 1 | | 1 | | 1 | |
lim |
| * |
| = 1* |
| = |
| |
| | x − 1 | | x + 1 | | 2 | | 2 | |
x→ 1
18 lis 17:15
ijjioo: a granica gdy x zmierza do 1 i mam lnx jak wyliczyc?
18 lis 17:16
Janek191:
lim ln x = ln 1 = 0
x→1
18 lis 17:18
ijjioo: wychodz mi 0/x2 czyli bedzie tutaj wynik 0?
18 lis 17:20