Pomoże ktoś ?
Mati: Wykaż, że nierówność x4+2x3+3x2+2x+2>0 jest spełniona przez każdą liczbę rzeczywistą
18 lis 16:28
wmboczek: x2(x2+2x+1)+2(x2+x+1)>0
18 lis 16:53
Mati: i co dalej ?
18 lis 17:09
wmboczek: jakieś wzory skróconego w pierwszej części i pokazujesz Δ<0 w drugiej
A2+B>0 gdy B>0
18 lis 17:15
Mati: nie czaje ale ok dzięki
18 lis 17:24
Mila:
Rozpisujesz:3x2 na sumę :
3x2=x2+2x2
x4+2x3+3x2+2x+2=
=(x4+2x3+x2)+2x2+2x+2=
=x2*(x2+2x+1)+2*(x2+x+1)
Masz wykazać ,że:
x2*(x2+2x+1)+2*(x2+x+1)>0⇔
x2*(x+1)2+2*(x2+x+1)>0 zachodzi dla x∊R, bo
x2*(x+1)2≥0 i x2+x+1>0 (Δ=1−4<0, trójmian x2+x+1 przyjmuje tylko wartości dodatnie dla
x∊R.
18 lis 17:58