Wielomiany
Sylar: Suma wszystkich wspolczynnikow wielomianu W(x) (st. W(x)>2) wynosi 8, zas suma wspolczynnikow
przy potegach zmiennej o nieparzystych wykladnikach rowna sie sumie wspolczynnikow przy
potegach zmiennej o wykladnikach parzystych. Wyznacz reszte powstala z dzielenia wielomianu
W(x) przez wielomian P(x)=−7x2+7
Prosze o pomoc.
12 gru 20:18
Sylar: Umie ktos?
12 gru 20:42
Andrzej: Ja umiem.
12 gru 20:48
Andrzej: Ja umiem.
12 gru 20:48
Sylar: Zrob
12 gru 20:48
Andrzej: Suma wszystkich współczynników wielomianu W(x) jest równa W(1) co oznacza że W(1) = 8.
Fakt, że suma współczynników przy potęgach zmiennej o nieparzystych wykładnikach równa się
sumie współczynników przy potęgach zmiennej o wykładnikach parzystych oznacza że W(−1) = 0.
Zapiszmy dzielenie wielomianu W(x) przez P(x), Q(x) jest wynikiem tego dzielenia a R(x) resztą,
przy czym R(x) = ax + b (bo przy dzieleniu przez wielomian stopnia drugiego reszta jest
wielomianem stopnia co najwyżej pierwszego.)
W(x) = Q(x) * P(x) + R(x) czyli
W(x) = Q(x) * (−7x2 + 7) + ax + b
podstawiam teraz do tego równania x = 1 oraz x = −1
W(1) = Q(1) * 0 + a + b , czyli a + b = 8
W(−1) = Q(−1) * 0 − a + b, czyli −a + b = 0
Rozwiązując ten układ równań otrzymukemy a = 4 i b = 4, czyli reszta jest równa 4x + 4.
12 gru 20:59
Sylar: Jakie to proste..

Dzieki
12 gru 21:02