Wykaż że funkcja f(x)= U{x^4 3x^2-4}{x-1} ma tylko jedno miejsce zerowe
krystian błaga o pomoc: | | x4+3x2−4 | |
Wykaż że funkcja f(x)= |
| ma tylko jedno miejsce zerowe |
| | x−1 | |
12 gru 20:14
Nikka: D: x −1 ≠ 0
x ≠ 1
f(x) = 0 ⇔ x4 + 3x2 − 4 = 0
x4 − 1 + 3x2 − 3 = 0
(x2 − 1)(x2+1) + 3(x2−1) = 0
(x2 − 1)(x2 + 1 + 3) = 0
(x+1)(x−1)(x2+4) = 0
x = −1 i x = 1, dla każdego x∊R x2+4 > 0
x=1 ∉ D
czyli x = 1 jest jedynym pierwiastkiem funkcji f(x).
12 gru 20:31
Nikka: x = −1 jest jedynym pierwiastkiem funkcji f(x) (minus mi uciekł

)
12 gru 20:32
help me: dzięki
12 gru 21:38