matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz miarę kąta
malinowa29:
Oblicz miarę kąta α=∠BAC w trójkącie ABC jeżeli |BC|=4
√
3
; |AC|=3,2 oraz sin∠ABC=0,4
18 lis 15:39
M:
7 cze 06:02
Xia Qingxue:
a=4
√
3
b=3,2 sinβ=0,4 ∡BAC=α
b
a
=
sinβ
sinα
sinβ*a
sinα=
b
0,4*3,2
1,28
32
1
32
sinα=
=
=
*
=
=U
4
√
3
4
√
3
25
4
√
3
100
√
3
{32
√
3
}{300}≈0,1847 α≈11
o
7 cze 08:18
Ping-Pong:
"Chińczyk" błędnie rozwiązał
0,4*4
√
3
√
3
sinα=
=
3,2
2
α= 60
o
lub α= 120
o
7 cze 21:27
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick