Wykaż że prosta AB dzieli odcinek PQ na połowy
malinowa29: Dwa okręgi przecinają się w punktach A i B. Poprowadzono wspólną styczną do tych okręgów.
Punkty styczności oznacz przez P i Q. Wykaż że prosta AB dzieli odcinek PQ na połowy.
18 lis 15:32
Janek191:
18 lis 15:41
Liza:
20 kwi 13:29
Mila:

prosta AB − oś potęgowa dwóch okręgów
AB⊥CD
kilka razy tw. Pitagorasa
22 kwi 19:48
Eta:
Z rys.
Mili
tw. o stycznej i siecznej:
|PX|
2=|BX|*|XA| i |QX|
2= |BX|*|XA|
⇒ |PX|=|QX|
i po ptokach
22 kwi 20:25
Mila:
22 kwi 21:00