???
przemek: Obliczyć granicę ciągów o wyrazie ogólnym an
an=1√n2+2n−√n2+n (to za minusem tez w mianowniku) wiem że sprzężonym ale z
pierwszego pierwiastka co mam wylaczyc
18 lis 15:22
Janek191:
| | 1 | |
an = |
| ? |
| | √n2 + 2n − √n2 + n | |
18 lis 15:25
Janek191:
Do mianownika stosujemy wzór:
18 lis 15:26
przemek: okej, ale jak w liczniku wyjdzie mi
√n2+2n+
√n2+n to wówczas najwyższą potęgą jest n
2 tooo zapisujemy przed nawiasem n a jak
zapisać 2n pod pierwiastkiem? bo liczymy granicę
18 lis 15:29
Janek191:
| | 1 | |
an = |
| = |
| | | | n2 + 2 n − ( n2 + n) | | |
| | | | √n2 + 2n + √n2 + n | |
| |
| | √n2 + 2n + √n2 +n | |
= |
| = √1 +2n + √1 + 1n |
| | n | |
więc
lim a
n =
√ 1 +0 =
√1 + 0 = 1 + 1 = 2
n→
∞
18 lis 15:29
przemek: dzekuje strasznie
18 lis 15:43
przemek: przed pierwzastek wyniosłeś n2?
18 lis 15:50
przemek: jeżeli tak tooo jeszcze przed pierwiastkiem calym powinno byc jedno n.
18 lis 15:51