kryterium d'alemberta
Kasia: stosując kryterium d'alemberta zbadaj zbiezność szeregu
(n!)2(2n)!
18 lis 14:40
J:
| | an+1 | | 1 | |
lim |
| = |
| < 1 ... szereg zbieżny |
| | an | | 4 | |
18 lis 14:46
Kasia: rozpisałam ale przy liczeniu granicy się gubię
18 lis 14:51
J:
| | (n+1)(n+1) | |
= lim |
| = ... i licz |
| | (2n+1)(2n+2) | |
18 lis 14:54
J:
| | n2 + ..... | | 1 | |
krótko .. .dostaniesz: |
| = |
| |
| | 4n2 + .... | | 4 | |
18 lis 14:55
Aneta: wydaję mi się że zrobiłęś żle an+1 tyczy się licznika i mianownika i potem to an na dole to
jest znowu cały licznik i mianownik + gdzie sa wogole silnie u ciebie
18 lis 14:57
J:
dziecko, to jest już po uproszczeniu
| | (n+1)!*(n+1)! | | (2n)! | |
= |
| * |
| = .... jak 14:54 |
| | (2n+2)! | | n!*n! | |
18 lis 15:00