Zespolona, nierówność
PakuS:

Sprawdzi ktoś?
Dla jakich liczb zespolonych zachodzi równość:
Re(z)>Im(z)
Wychodzi x>y
Czyli rozwiązaniem jest wszystko pod prostą y=x. Czy tak?
Pozdrawiam
18 lis 13:46
J:
tak
18 lis 13:54
PakuS: Dzięki

I jeszcze tak dla pewności Imz
2<8
Wynik y<4?
18 lis 13:59
J:
nie ... 2xy < 8
18 lis 14:05
PakuS: A Im nie odnosi się tylko do i?
18 lis 14:19
J:
tylko do i .... z2 = (x+iy)2 = x2 + 2xyi − y2 ... czyli: Imz2 = 2xy
18 lis 14:22
PakuS: Ok błąd w rachunkach
18 lis 14:22
PakuS: A taki przypadek?
_
|z|=z*z
√x2+y2=(x2+y2)2
i rozwiązaniem będzie 0 i x albo y = 1?
18 lis 14:37
J:
nie rozumiem prawej strony pierwszego równania
18 lis 14:39
PakuS: moduł z = z razy sprzężenie z
18 lis 14:40