wyznacz zbiory
lenaa : Dane sa zbiory: A = {x ∍ R: | > 5} B={x ∍ R: |x ∍ R

x+2| ≤7}.
−>∍ ten znaczek w zeszycie mam odwrotnie(lustrzane odbicie).
wyznacz zbiory:
a) A∩B
b) A∪B
c) A\B
d) B\A
18 lis 12:52
Janek191:
∊
Przepisz zbiór B
18 lis 12:54
Janek191:
W A też coś brakuje

A = { x ∊ ℛ : x > 5 } ?
18 lis 12:55
Janek191:
B = { x ∊ ℛ : I x + 2 I ≤ 7 } ?
18 lis 12:59
lenaa: TAK przepraszam nie dokladnie przepisalam
A = {x∊R: |2x−3|>5}
B{x∊R: |X+2|≤7}
18 lis 13:14
lenaa: bardzo prosze o pomoc nie mam pojecia jak to rozwiazac
18 lis 13:47
Janek191:

I 2 x − 3 I > 5
− 5 > 2 x − 3 lub 2 x − 3 > 5
3 − 5 > 2 x lub 2 x > 8
2 x < − 2 lub x > 4
x < − 1 lub x > 4
−−−−−−−
I x + 2 I ≤ 7
− 7 ≤ x + 2 i x + 2 ≤ 7
− 9 ≤ x i x ≤ 5
x ≥ − 9 i x ≤ 5
−−−−−−−−−−−
Np. A ∩ B = ( −1 ; 4)
18 lis 13:52
Janek191:
Pomyłka

A ∩ B = < − 9 ; − 1) ∪ ( 4; 5 >
18 lis 13:56
Janek191:
A ∪ B = ℛ = (−∞; +∞)
18 lis 13:57
lenaa: dziekuje bardzo !
18 lis 14:01
Janek191:
Napisz ile jest : A \ B i B \ A
18 lis 14:14