olicz wartosc
Klara: oblicz wartosc wyrazenia :
√9+4√5−√6−2√5.
18 lis 12:37
Janek191:
9 + 4√5 = ( 2 + √5)2
6 − 2√5 = ( √5 − 1)2
więc
√9 + 4√5 − √6 − 2√5 = 2 + √5 − ( √5 − 1) = 3
18 lis 12:44
yht:
√9+4√5−√6−2√5=√(√5)2+2*2√5+12−√12−2*√5+(√5)2=
=√(2+√5)2−√(1−√5)2=|2+√5|−|1−√5|=2+√5−(−1+√5)=2+√5+1−√5=3
jak zauważać wzory skróconego mnożenia − najlepiej po 'podwojonym iloczynie − ma być z
pierwiastkiem
np. √9+4√5 − podwojony iloczyn (czyli 2ab) ma być 4√5
2ab=4√5
ab=2√5
mamy dwie opcje, albo a=1, b=2√5, albo a=2, b=√5
sprawdzamy drugą opcję − przyjmujemy a=2, b=√5 − i sprawdzamy ile wynosi a2+b2
a2+b2=22+(√5)2=4+5=9
zatem zgadza się − bo (a+b)2 = a2+b2+2ab = 9 + 4√5 = (2+√5)2
zatem można zapisać √9+4√5=√(2+√5)2
gdyby się nie zgadzało to sprawdzalibyśmy inną opcję tzn. a=1, b=2√5 i podstawiali do a2+b2
18 lis 12:46
klara: dziekuje

jestescie wielcy
18 lis 13:10